Om bålforbud
Det er godt å få fyr på bålet. I hvert fall så lenge du ikke også fyrer opp skogen. I Norge har vi generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Her kan du lese mer om bålforbud og hva det betyr i praksis.
Har du ikke sett det selv, kan uttrykket “å spre seg som ild i tørt gress” fremstå abstrakt. Men hadde du faktisk sett det i praksis ville du bli forbløffet, for ikke å si forskrekket. Får ilden først tak i tørt gress, eller tørr lyng for den saks skyld, så mister du kontrollen på no time. Ilden sprer seg ikke gradvis, det er mer som en flammekaster.
Ilden kan faktisk også spre seg under bakken via røtter. Går det røtter under bålplassen kan varmen spre seg gjennom disse og flammen kan slå opp igjen flere meter fra bålet.
Det er altså ikke uten grunn at vi har bålforbud i sommerhalvåret. Samtidig virker det vel strengt om vi ikke kan fyre et eneste bål i fem av årets tolv måneder.
Bålforbudets paragraf 3 åpner for at man kan gjøre opp ild når “det er åpenbart at brann ikke kan oppstå”. Hva som legges i “åpenbart” beskrives ikke nærmere. I praksis åpnes det derfor for skjønn. Har det for eksempel regnet tungt i mange dager, eller om det ligger snø, må man kunne si at det er trygt. Det finnes også en del godkjente bålplasser man kan bruke.
Hvor stort bål du fyrer og hvor lenge har også betydning. Et lite kaffebål er mye tryggere enn et svært kveldsbål.
Uansett, husk alltid å slukke godt. Skal du fyre bål om sommeren bør du derfor gjøre det i nærheten av vann, eller ha med nok vann til å slukke.
Er du i tvil om det er trygt å fyre. Vel, da er det nok tryggest å la være, og heller vente til høsten er våt nok, og du trygt kan gå fra bålet som skimrer i mørket.