Bålfyring - komme i gang
Bål gir deg varme og mulighet til å lage mat eller koke kaffe, og ser du lenge nok inn i flammene finner du kanskje noen av svarene du søker. Men hvordan får du fyr på dette bålet? Her er en innføring.
Bålfyring er for mange en personlig affære. Alle har sin måte å gjøre det på, og det finnes ingen fasit. Like fullt er det noen grunnleggende trinn å følge for deg som ikke er så bålvant.
Finn en egnet bålplass
Rundt om i skogen er det utallige bålplasser, noen mer egnet enn andre. Se etter bålplasser etablert på fjell og med god avstand til vegetasjon. Gjerne ved vannkanten, så har du lett tilgang på vann til å slukke.
Forberedelse
Nøkkelen til et vellykket bål ligger i forberedelsene. Enkelt sagt trenger du to ting: Tørre kvister og never (eller noe annet lett antennelig).
Samle inn tørre kvister:
Tynne kvister: Det er disse du skal legge på først. De må derfor være så tørre og så tynne som mulig. Hvis de ikke er tørre må varmen først fordampe fuktigheten, og da kan ilden slukke før kvistene tar fyr.
Tynne og tørre kvister finner du ofte nederst på store grantrær. Se etter kvister uten barnåler. Hvis de knekker lett er de tørre. Bøyer de seg er de fuktige. Etter hvert vil du med en gang merke om en kvist er tørr eller ikke.
Samle inn tynne kvister tilsvarende volumet av to melkekartonger.
Mellomtykke kvister: Disse skal du legge på bålet når det er god fyr i småkvistene. De mellomtykke kvistene bør også være tørre, men du behøver ikke være like nøye som med de tynne kvistene.
Du trenger et volum av mellomtykke kvister tilsvarende volumet av fire melkekartonger.
Tykke kvister: Disse skal du legge på når det er god fyr i bålet, og det er med disse du skal holde bålet gående.
De tykke kvistene bør også være tørre, men etter hvert som det blir varmere i bålet kan du også legge på litt fuktige kvister. Husk bare på at fuktige kvister gir mer røyk, så tørre kvister er stort sett å foretrekke.
I stedet for å lage bål av kvister kan du lage bål av vedstokker som du sager og kløyver. Men prinsippet er det samme; start med tynn og tørr ved og deretter tykkere og tykkere.
Finn never (eller noe annet lett antennelig): Du trenger noe lett antennelig til å få start på bålet. Her finnes det mange alternativer: Never (bark fra bjørk), tørt gress, avispapir, stearinlysstump, tennbrikett eller lignende. Eller tennvæske, om du vil være helt på den sikre siden.
Hvis du vil klare deg med det du finner i naturen er never et godt alternativ. Se etter bjørketrær der barken allerede har løsnet litt. Denne kan du dra i, og det du får løs kaller man never. Neveren er svært tørr og lett antennelig, og brenner nokså lenge. Ypperlig til bålfyring. Men bruk ikke kniv til å skjære løs never, da det er lett å skade treet.
Et annet tips er å ta med seg noen stearinlysstumper hjemmefra.
Fyre opp bålet
Legg neveren eller stearinlysstumpen nederst og stable de tynne kvistene lagvis over. Tenn deretter på (neveren eller stearinlysstumpen!).
Etter hvert som det er god fyr i småkvistene kan du begynne å legge på de mellomtykke kvistene. Ilden trenger oksygen for å brenne, pass derfor på å ikke legge kvistene for tett. Kanskje må du hjelpe til med å blåse. Blås i så fall mot glørne, først forsiktig så du ikke slukker ilden. Etter hvert kan du blåse kraftigere.
Til slutt kan du legge på de tykke kvistene. Da gjenstår det bare å lene seg tilbake og nyte synet av flammene.
Slukke bålet
Når det er tørt, og spesielt i sommerhalvåret, er det viktig å være nøye med å slukke bålet. Selv om det ikke er flammer i glørne, kan ilden blusse opp igjen og spre seg med vinden. Hell derfor på vann til det ikke er mer varme igjen i bålet.